pioneersbasketbal.nl

Technisch beleidsplan

Missie

Wij stellen hoge eisen aan de coaching en helpen spelers om beter te worden. 

Almere Pioneers helpt spelers in hun ontwikkeling op sportief en sociaal gebied. Wij leren (basis)basketbalvaardigheden in een veilige omgeving. Wij stellen hoge eisen aan het trainen en coachen en het resultaat daarvan is het creëren van een winnaarsmentaliteit.

Visie

One Team, One Family!

 
Alle teams hebben dezelfde speelstijl. 

Fases

Leeftijd

FUN en basisvaardigheden

U10

FUN, basisvaardigheden, speeltijd

U12

FUN, geavanceerde vaardigheden, hart, snelheid

U14

FUN, uitmuntende vaardigheden, hart, snelheid, vastberadenheid

U16

FUN, uitmuntende vaardigheden, hart, snelheid, vastberadenheid, presteren, winnen.

U18

FUN, uitmuntende vaardigheden, hart, snelheid, vastberadenheid, presteren, winnen en tactiek.

U20 en hoger

 

Almere Pioneers eerste teams zijn momenteel (2023/2024) in de competities:

U12-1 (rayon)

U14-1(eredivisie)

U16-1 (eerste divisie)

U18-1 (eerste divisie)

U20 (tweede divisie)

H1 (eerste divisie)

Speelstijl Almere Pioneers

Almere Pioneers hanteert de volgende speelstijl:

Tempo (bepaal het tempo) en ruimte (open ruimtes zoeken) is een must. Hard verdedigen en vechten voor elk balbezit, op volle snelheid spelen en druk zetten.

Defensive & offensive pressure (druk uitoefenen)

Verdediging: We pakken vroeg en agressief op; spelen half/ full Court MTM als Zone presses. Op passes die we afbuigen of onderscheppen, double teams of rotaties, en we verhinderen schoten.

Aanval: We willen druk zetten op de verdedigers van het andere team, en op de basket zodat we aanvallen. Vier manieren om de bal binnen te krijgen: Drive, Cut, Post play, Offensive Rebound; Bij help of collapse, wees op afstand voor kick outs.

Speltempo (bepaal het tempo van de wedstrijd)

Verdedigende rebound met alle 4 spelers; de spelverdeler pusht de bal en zal de bal zo snel mogelijk voorgeven door de bal in de baan vooruit te passen, of met een breakout dribbel.

Aanval; Speel Full Court Up-tempo basketbal. Probeer te rennen en creëer overplay situaties. Ook na een gemaakte basket (=bucket on bucket).

We willen de bal en de spelers snel verplaatsen om een voordeel te creëren. De nadruk ligt op ruimte en druk op de basket. 

Bezit (balbezit en beslissingen nemen)

We willen de bal bezitten! Dus als we hem niet hebben, gaan we er achteraan. Dit is een team-effort. Rebound en losse ballen worden gewonnen door agressiviteit, anticipatie. Wees klaar en ga elke keer. Beslissingen maken is erg belangrijk, een speler moet het spel lezen.

Bij de verdediging gaan we er met alle 5 spelers achteraan. Aanvallend gaan we met 4 en één Safety om de lange pass/open lay-up eruit te halen. De 4e rebounder in de aanval, die voor de lange rebound gaat, stapt naar de dribbelaar toe om hem af te remmen voor het geval hij meteen wil pushen. De Safety dekt de basket. We geven nooit een spel of een teamgenoot op. 

Onze speelstijl kost energie. Er zijn snelle beslissingen nodig en goede fundamentele vaardigheden met een goede conditie. Bovendien biedt het ons coaches veel mogelijkheden om spelers meerdere malen in en uit te wisselen, zodat iedereen de kans krijgt zich te bewijzen.

Ontwikkeling U10/U12/U14

 • Nadruk op ontwikkeling basisvaardigheden (verdedigen/dribbelen/passen/schieten)
 • Nadruk op ontwikkeling van atleten (fysiek & mentaal)
 • Kracht en conditie (Crossfit)
 • Focus op beslissingen maken, spacing, 1-1 verdediging en aanval, tempo en uitvoering.
 • Minimaal 3 x per week trainen. 
 • Het hele jaar door clinics en kampen bijwonen

 

Ontwikkeling U16/U18/U22/DTL

 • Nadruk op ontwikkeling van atleten (fysiek & mentaal)
 • Kracht en conditie (strength & Conditioning)
 • Complex begrip en uitvoering van grondbeginselen, in spelsituaties
 • Het opbouwen van vaardigheden binnen basketbal, maar buiten het spelen, leiden, coachen enz. 
 • Ontwikkeling van goede vaardigheden en gewoonten voor het leven buiten basketbal
 • Minimaal 3 x per week trainen

 

Kracht, conditie en fysiotherapeut

 • Voor U10-U14 nadruk op functionele beweging. Crossfit lichaamsbewegingen.
 • U16+ eenmaal per week gewichtheffen onder toezicht.
 • Kracht- en conditietraining één keer per week. 
  • Inclusief voor- en naseizoen (testen en programmering)
  • Controle van de fysieke belasting
 • Hoe de belasting het hele jaar door te beheren
 • Voedings- en trainingsprincipes
 • Revalidatie, letseladvies

Begeleiding

Coaches

De coaches zijn onze belangrijkste bron om de spelers te helpen om zowel vaardige, slimme spelers als zelfverzekerde, creatieve jonge mannen en vrouwen te worden. Mensen doen een organisatie groeien, dus naast het vragen (energie, enthousiasme, kennis) willen we ook dat onze coaches leren en samen groeien binnen de organisatie. Verder willen we graag dat coaches met elkaar en ouders communiceren. De coaches zijn een team en we kunnen van elkaar leren.

Hoewel het voor ons coaches/trainers belangrijk is ons te concentreren op de details, stoppen wij de oefening telkens als deze niet correct wordt uitgevoerd.

We zullen een database ontwikkelen waarin alle coaches de oefeningen kunnen gebruiken. Maar eerst zal de TC voorbeelden geven op het veld zodat iedereen op hetzelfde tempo zit. We gebruiken progressieoefeningen en kleine opbouwoefeningen waarbij de ene oefening tot de andere leidt. 

Een eerste teamcoach is eindverantwoordelijk voor een leeftijdsklasse (lijncoach)

Als club willen we dat alle teams met dezelfde speelstijlen spelen, zodat het overgangsproces gemakkelijker kan verlopen. De taken van een eerste coach zijn:

 1. Coördineren leeftijdsklasse
 2. Het coördineren van de spelersstroom
 3. Organiseren van coachingsbijeenkomsten voor coaches leeftijdsklasse (samen met de TC)
 4. Controle op de uitvoering van het technisch beleidsplan
 5. Trainen binnen het technisch beleid van de Pioneers
 6. Communiceren met de TC.

 

We hebben de leeftijdsgroepen verdeeld in 5 verschillende afdelingen waarvan 1 coach als lijncoach actief zal zijn:

 1. Peanuts/Wizards 
 2. U12/U14
 3. U16/U18
 4. U20/ U22

Doelstellingen talentontwikkeling

Algemeen

Hieronder beschrijven we hoe we binnen Almere Pioneers talentontwikkeling hebben opgebouwd. We beschrijven hoe onze speelstijl binnen Almere Pioneers eruit ziet en hoe we per leeftijdscategorie opbouwen naar deze speelstijl.

 

De jaarplannen voor seizoen 2023/2024 per leeftijdscategorie zijn in ontwikkeling.

 

Defense

Verdediging is minder vaardigheid en meer taaiheid, vastberadenheid en agressiviteit. Pressure en balbezit is het voornaamste doel. Onze primaire verdediging is man tegen man (full court).

 • Pressure basketbal; hand op de bal bij pass, catch, pivot en shot (Hand Down, Man Down). 
 • Een pass van Top naar Wing, Wing naar Corner en vice versa. We spelen in een semi Denial Stance (arm buigen, balzijde voet omhoog, en de speler met de bal uitnodigen om de pass te maken die we kunnen vangen).
  Geen overspelen; geen backdoor (is een rechte lijn). Als je de backdoor sliding niet aankan, maak je een Head Snap
 • Stoot elke cutter; body denial in the lane
 • Voor de Low Post. High Post spelen we vanaf de zijkant (Dance Around)
 • De hele tijd actieve voeten en handen, en alerte anticiperende hersenen
 • Ten eerste: GEEN RECHTE LIJN PENETRATIE! Blijf tussen de bal en de basket.
 • Corner Defense; Bal van boven uit het midden naar de zijlijn; Vanaf de zijlijn pushen we de bal naar de hoek, met de voeten in een houding in de lijncirkel hoek (niet volledig openstellen van de lijn naar de basket baseline kant), met de bovenste voet en hand omhoog om de Middle drive uit te nemen en een stap/nudge naar Strong hand.
 • Neem de balrotatie weg. Vecht voor elke pass; niet overspelen, de passing lane uitdagen (lijn bal naar borst). We spelen voor deflections en steals.
 • Full Court Pick up; praat over matching up en wees dichtbij maar niet te dichtbij (slide to reach) zodat je niet verslagen wordt door de pass over je hoofd of de speed dribbel.
 • Help-verdediging positionering (Bal-Je-Man/Pistol Stance/Flat Triangle); Bal hoger dan Vrije Worplijn betekent op voet op de bucket/lane lijn, Onder de Vrije Worplijn hebben we twee voeten in de lane.
  We stoppen ze samen, dus wees altijd klaar om te helpen of een gat te maken (Hand in).

 

Offense

Ons lopend spel komt op de eerste plaats door de bal snel naar voren te brengen. Zonder powerplay-voordeel willen we de verdedigers en de basket van het andere team meteen onder druk zetten door hard aan te vallen via drive en kick (In/Out), de post te raken of een Early Ball-screen/Ball-screen on the Fly te lopen. Dus niet via een vaste Secondary maar door de ruimte naast en achter verdedigers te lezen.

 • Tempo in het Half Court spel komt neer op snelle lichaams- en balbeweging.
 • Ons grootste doel is een VOORDEEL te creëren en daarnaar te handelen.
 • De 4 manieren om de bal binnen te krijgen: Drive, Cut, Post play, Offensive Rebound gecombineerd met een goede Spacing is de kern van onze aanval. Buiten schieten plus afmaken op de rand maakt het effectief, en delen, bewegen en screenen maakt het teamwork/teamspel. We moeten methodisch werken aan onze primaire Reads, in combinatie met de Counters.
 • Bij het aanvallen van de basket met de dribbel of de pass brengen we altijd één (of twee) extra spelers in de baan. We noemen dit de Plus 1 (Plus 2).

Al onze teams spelen een Motion Offense. Dit is een op regels gebaseerde aanval die zowel bal- en lichaamsbeweging als beslissingen en leesbewegingen aanleert. Op jongere leeftijd spelen we een 5 out Motion, vanaf U16 implementeren we een High Post en maken we er een Motion 4 van (4 rond 1). We gebruiken deze beweging om de spelers Pre-tactics te leren (2/3 man spel), en deze Pre-tactics gebruiken we om onze Fundamentele Vaardigheden in te zetten in situaties waarin we leren een beslissing te nemen.

 

In onze U14 beginnen we tijdens het seizoen met het lopen van een Ball-screen met basis Pick and Roll opties, en de dribbel Hand Off genoemd. Vanaf U16 voegen we Secondary toe tijdens het seizoen.

 

Motion offense is een nuttig en elementair voor jonge spelers om hen een kader te geven hoe te spelen, en het geeft hen een kans om gemakkelijker in te passen in meer dan één team, of het volgende team zodat de focus kan blijven liggen op de ontwikkeling van de speler waarbij het kader het hulpmiddel is. Er is ruimte voor Coaches om een Play toe te voegen vooral in de oudere leeftijdsgroepen, maar dit is wat we samen doen.


Transition

We willen de bal pushen op Offense (tempo). 

 • Stap 1 is SPRINT de baan(en)/SPRINT Dribbel Push. Al het andere komt op de tweede plaats. Hoge snelheid/up-tempo met de bal en het lichaam, en met onze besluitvorming. Altijd op zoek naar Powerplay situaties. We willen ook pushen na een score (bucket op bucket).
 • 1 lane break; Dribble Push of rechte sprint 1 speler komt achter de verdediging.
 • 2 banen break; Sprint/Push in de Elbow Lanes (Elbow to Elbow)
 • 3 lane break; Het vullen van de 3 lanes. Bal kan aan de zijkant of in het midden blijven. Wissel niet van baan als spelers. Bal aan de zijkant geeft ons de Rim Runner kans…
 • 4 lane break; blijf breed en lang, bal passeert naar de zijkant cut through opening up the trailer lane
 • 5 man break is de soepele overgang naar ons motion/ 5 out principe bij het aanvallen van de rand door penetratie, cut, post of ball-screen.
 • We willen de hoeken vullen voor een optimale tussenruimte.

Verdedigende overgang na een score betekent snelle aanpassing. 

Bij een misser proberen we de rebounder vast te zetten en onze 4e rebounder de afzet te laten stoppen of de dribbel onder druk te zetten om de snelheid uit de bal te halen. De Safety (noem het) neemt de lange pass en layup weg.

 

Talentontwikkeling per leeftijdsgroep

Elke leeftijdsgroep voegen we dingen toe, maar we beginnen altijd met de basis. Zoals bij verdedigen beginnen we met het spelen van de bal, dan Helpside/Ballside voordat we aan rotaties beginnen.

Aanvallend zoeken we naar deze basissituaties en leren en passen we de fundamentele hulpmiddelen toe.

 

Peanuts & Wizards

De Peanuts en Wizards zijn de twee verschillende leeftijdsgroepen binnen de interne competitie. De leeftijd voor de peanuts is tot 11 jaar en voor de wizards vanaf 12 jaar. Voor de jongste jeugd hebben we de bouwstenen ontleed en onderverdeeld in de verschillende elementen van basketbal. We willen de trainers ook uitdagen om het ASM-principe te verwerken in hun oefeningen.

Er zullen ook veel spelers zijn die na hun 9e jaar bij Almere Pioneers instromen, waardoor zij niet het traject kunnen volgen zoals wij adviseren. Om dit probleem op te lossen willen we geen vaste trainingsopbouw voor de interne competitie vaststellen.

We richten ons meer op het ontwikkelen van talent.

Basisregels en focus 1-3 jaar

Focus op ontwikkelen:

  • Goede fundamentals in spelsituaties
  • Het spel begrijpen 
  • Kracht en conditie met nadruk op functionele beweging
  • Houding en gedrag – onderdeel uitmaken van een club
 • FUN!

 

Ontwikkeling Peanuts en Wizards

 • Peanuts: U8-U10-U12🡪 2 x training en interne 3×3 wedstrijden
 • Wizards: U14-U16🡪 2 x training en interne 3×3 / 5×5 wedstrijden
 • De nadruk moet liggen op plezier en beweging
 • Nadruk op ontwikkeling fundamentals (verdedigen/dribbelen/passen/schieten)
 • Per leeftijdsgroep/toernooi 3×3 Unites
 • Grote nadruk op speelervaring
 • Doorstroom naar gewone wedstrijdteams
 • Mogelijkheid om andere clubs uit te nodigen

 

Gym+ & ASM
Om de talenten van onze Peanuts te bevorderen adviseren wij onze Peanuts een 3e training te volgen bij het Almere Kenniscentrum Talent (AKT). Het doel van het AKT is het ontwikkelen en herkennen van (top)sport- en beweegtalenten. De jongste jeugd moet plezier blijven houden in basketbal. Wij denken dat een verdeling van 3/5 basketbal, 1/5 multisport en 1/5 ASM de perfecte combinatie is om een jonge sporter te begeleiden. Het voordeel van het beoefenen van andere sporten is dat spelers een bredere motoriek ontwikkelen. Dit maakt het anticiperen in verschillende situaties en het aanleren van ingewikkelde motorische bewegingen gemakkelijker.

Interne competitie
De interne competitie is een concept voor de recreatieve en nieuwe basketballer. Wij willen spelers de kans geven zich te ontwikkelen voor de selectie van teams en tevens de mogelijkheid bieden een balletje te gooien. Volgens onze filosofie beginnen we met trainen vanaf 8 jaar. Het is belangrijk dat we de grondbeginselen gestructureerd maar met veel variatie aanleren. De trainingen eindigen in partijtjes om de interesse voor recreatieve sporten te bevorderen.

Clinics
De Peanuts en Wizards krijgen één keer per jaar een clinic. Deze clinic kan gegeven worden door een coach van Almere Pioneers of een externe coach.

Passen en vangen

Vasthouden in TTT

Stationair passen en vangen

2-handige borstpas

2-handige bouncepass

Honkbalpas

1-handige pas (L+R)

Vangen van de bal in beweging

Passen naar een bewegende speler

Overheadpass

Passen vanuit dribbel 

Passen op de post

Pass tempo

Hand-off

Dribbelen 

Hoge dribbel links en rechts

Lage dribbel links en rechts

Veranderen van snelheid tijdens de dribbel

Veranderen van richting tijdens de dribbel

Crossover 

Snelheid dribbel

Stoppen met

2-tel ritme

1-tel ritme

2-tel ritme met vervolg

1-tel ritme met vervolg

Jumpstop

Pivoteren

Bal weghouden van de tegenstander

Bewegen op de pivotvoet

Omgekeerde spil

Voorste draaipunt

Terugdraaien

Handelen in vallen

Schieten

Shooting pocket

Lay up (L en R)

1-handig setshot

Lay up onderhands (L en R)

Jumpshot onder de ring

Jumpshot

Voetenwerk

Verdedigingshouding en verplaatsing (push step en sliden)

Offball richting/snelheid veranderen

Verdedigend: passlijn verdedigen met ontkennende positie

Aanvallend: insnijden en in-out beweging

Openen en sluiten van denial positie naar pistol positie

V-snede en pop-out

Op post

Laad positionering

Achterdeur

U12

Offense

 • 5 out spacing (Offense Motion 5 Out)
 • 1 op 1 vaardigheden van dribbel en dribbelstart
 • Plus 1 op penetratie komt uit de tegenovergestelde hoek
 • Give and go
 • backdoor
 • Overstapbeweging

 

Defense

 • MTM pakt vroeg op, FC
 • Handen aan de bal bij dribbelen, vangen; Pressure
 • De pas denailen 
 • Zie bal en man; klaar om te helpen

 

Transition

 • SPRINT; Ga achter defense staan
 • Wacht niet op de bal
 • Lange rebound; Push
 • Kijk vooruit, pass vooruit
 • Basisconcept van Full Court Spacing (lengte en breedte)

 

Rebound

 • Maak van ELKE rebound de ultieme losse bal.

 

U14

Offense

 • Start 5 Out Motion aanval
 • Voeg later Vuist (Bal-scherm) en Hand (Hand Off) toe.
 • In U14 spelen we met twee mans spelletjes en de opties daarbij
 • Secundaire plays  later in het seizoen
 • Box base line

 

Defense

Op de bal verdediging: 

 • De dribbelaar bewaken (basis verdedigingshouding, neusbal, hand uit en balans/draai, veeg, por, schuif, dropstep).
 • Close Out (Sprint naar Stutter, Hand op de bal, Call Ball, Call Shot, Call Stick)
 • De bal bewaken; Mirror live en Stick
 • Full Court Pick Ups
 • Spring naar de bal

Van de bal verdediging

 • One Pass Away/Ball Side; Play the line Ball-Chest in Denial
 • Help side; Pistolen/Vlakke Driehoek
 • De lane is de helpline; actief dus bewegende positie
 • Full Court Pick Ups
 • Bomb the cutter
 • Helpen en herstellen Buiten; Hand in en terug/gapping

Defending screens

 • Ball screen wing: Black hedge or stay
 • Ball Screen Top: Black Hedge of Stay
 • Screen Away: Black Window

Defending cuts

 • Flash Cut denial; Body Denial
 • Backdoor/Front Cut Top-Wing-Corner

 

Transition

Defense to offense

 • 1 man break; lange pass of lange rebound en push
 • 2 man break; two lanes
 • 3 man break: three lanes

Offense to defense

 • Verdedigingsbalans; een Safety. Op penetratie Guard, is de Safety een andere speler
 • Gemiste Rebound; Sprint Terug/Dichtbij rebounder betekent Jam
 • Sprint terug door Middle Lane om de bal en de spelers te zien.
 • Bescherm eerst de bucket
 • Verdedig het gebied achter je.
 • Pak snel een score op
 • Communiceer; maak duidelijk wie je gaat bewaken (Match up).

 

Rebound

Offensive rebound

 • Drie spelers onder de foutlijn gaan altijd voor de offensieve rebound. De 4e neemt de lange rebound bovenop. De 5e speler is Defensive Balance/Safety (schreeuwt Safety)
 • De ene kant op, de andere kant op.

Deffensive rebound

 • Je moet de bal willen!
 • Kijk eerst naar je man, maak contact met je hand op zijn borst en stap in. Maak dan een back-pivot of front-pivot, afhankelijk van waar hij heen gaat (kortste beweging).
 • Strek je armen en handen omhoog om snel naar de bal te handelen maak je breed. Contact met je achterste blijft.
 • Draai weg van de aanvallende rebounder en geef een snelle outlet pass of start de break met de dribbel.

 

U16

Offense

Opbouw van U14 +

 • Motion 4; High Post motion
 • Downscreen, Give and Go, Feeding the Post en cut
 • Ball-screen action reads met ten minste 3 spelers
 • Backdoor cut en Dribbel Hand Offs
 • Corner spacing 3 punt bereik

Secundair

 • Zone aanval; aanvallen van zone gaten, Flash Cut, hoog laag spel, overload.

 

Defense

Opbouw van U14+

Op de bal

 • Druk op de bal

Van de bal af

 • De lage post verdedigen
 • Open Denial on Top; Guard to Guard pass
 • Open Help bij het opvoeren van de bal over het hele veld
 • Screebs verdedigen
 • Down screens/Wide pin down
 • Little big screens/big little screens

Rotatie

 • 3 man rotatie; Top Down/Help de Helper

Dubbel Team

Zone verdediging

 • Basis zoneverdediging: 12 (2-1-2) of 13 (3-2) om incidenteel te gebruiken of voor oefendoeleinden.

 

Transition

Opbouw van U14+

Defense to offense

 • 1 lane, 2 lanes, 3 lanes, 4 lanes
 • 1 op 0/1, 2 op 1, 3 op 1, 3 op 2
 • Vroege aanval: Early Ball-screen, Early Cut, Early Penetration.

Offense to defense

 • Jam de Rebounder met een of twee spelers; als de bal eruit komt, sprint je terug.
 • Match Up Groot-Groot, Klein-Klein
 • Defensive undermanned situations: Fakes en Charges
 • Stop de bal, Drop to basket

 

Rebound

Opbouw van U14+

 • Aanvallend gaan we met 4/3 spelers naar de borden. 3 onder de foul line gaan, 1 boven, 1 is Safety (noem het luid=defensive balance)
 • Fake one way, crash the other
 • Initieer contact met de onderarm 
 • Escape dribbel en Explode dribbel
 • Box Out: Small to Big rebounding
 • Box the shooter: Hand omhoog en draaien

U18

Offense

Opbouw van U14-U16+

 • Ball-screen leest met 4 man actie
 • Motie 4 High Post Offense
 • Backdoor, Dribbel Hand Off, Pass Hand Off

Secundair

 • Zone
 • Optie aanval voor een specifieke speler
 • Start Specialisatie

 

Defense

Opbouw U14-U16+

Van de bal af

 • De hoge post verdedigen; halfvoor 
 • Verdediging van de lage post; volledig voor
 • *Defending Screens
 • Flare screen
 • Backscreen
 • Ball-screen verdediging
 • Dubbel scherm

Rotaties

 • Dubbele teamrotatie

Toevoegen:

 • Team/4 man rotaties en Anticipaties
 • Zone Press
 • Combinatie verdediging

 

Transition

Opbouw U14-U16+

Defense to offense

 • Snelheid 1-0/1, 2-1/2, 3-1/2/3, 4-2/3/4 Rijbanen en beslissingen
 • In 4 man break met bal in het midden en pass naar sidelane = cut through voor 4e speler Trail
 • Rim Runner
 • Early Cut
 • Early Post up

Offense to defense

 • Matching up op kwaliteit en positionering

 

Rebound

Opbouw U14-U16+

Offense

 • Push/Move Under: Move the boxer in de No Charge zone om zijn ruimte te verkleinen. 
 • Offensive roll

Defense

 • Tip de bal naar eigen ruimte en haal hem dan hard terug.
 • Tip de bal naar een teamgenoot
 • De bal over het middenveld gooien.

 

U20

Offense

Opbouw U14-U18+

 • Ball-screen leest met 5 man acties
 • Motie 4 High Post Offense
 • Backdoor, Dribbel Hand Off, Pass Hand Off

Secundair 

 • Zone
 • Optie-aanvallen voor specifieke spelers
 • 5 speler overtredingen en lezingen en bewegingen

 

Defense

Opbouw U14-U18+

Rotaties naar 5 man

Defending screens

 • Defending curl cut
 • Out of bounds screen combinations
 • Tactische verstoring van spel
 • Combination screens

Toevoegen:

 • Half Court Zone Press
 • Special defense
 • Combination defense
 • Multiple defense

 

Transition

Opbouw U14-U18+

Defense to offene

 • Early back screen
 • Lanes and Decisions all the way to 5 on 4
 • Vlotte overgang naar de aanval door penetratie, bal-screen post, Turn of head Cut, voordat de verdediging is ingesteld.

Offense to defense

 • Multiple Full Court, ¾ court, Half Court defenses

 

Rebound

Opbouw U14-U18+

Offensive rebound

 • Tip out naar teamgenoot/teamruimte

Defensive rebound

 • Rebound en Air Pass

 

Heren Promotiedivisie

Hier nemen we alles wat we eerder deden, voegen snelheid, kracht en meer toe plus sneller lezen van het spel.. De speelstijl blijft, maar het seniorenspel is tactischer en met het promo-team bouwen we geleidelijk op naar dat niveau. 

Ons promo team zal veel optionele aanvallen spelen, speciaal ontworpen voor hun spelers/personeel. 

High Pressure MTM is de kern van hun verdediging. Daar bovenop gebruiken ze meerdere variaties. Ons programma heeft spelers ontwikkeld met een goede technische en tactische basis samen met een professionele mentaliteit.

Taken Technische Commissie

De taken/verantwoordelijkheden van de TC omvatten:

Beleidsplan

 • Opzetten van het technisch beleidsplan
 • Handhaving van het technisch beleidsplan
 • Toezicht op het technisch beleidsplan
 • Een jeugdplan schrijven
 • De speelstijl van de club bepalen

 

Coach-de-coach

 • Het niveau van de trainingen verhogen
 • Het spelniveau van de club verhogen
 • Verstrekking van opleidingsmateriaal voor trainers
 • Begeleiding van de trainers/coaches
 • Verstrekking van test- en beoordelingsmateriaal
 • Evaluaties met coaches en trainers

 

Teamindelingen

 • Vaststelling van algemene beginselen voor teamindelingen
 • Opstellen van halfjaarlijkse en eindejaarsevaluaties
 • Zorgen voor een goede doorstroming zowel horizontaal als verticaal in de lijnen in overleg met het bestuur
 • De TC-voorzitter bepaalt de teamindelingen en het NBB-niveau in overleg met de TC en de coaches.
 • Verzorgt de selectietrainingen en doet de selectie

 

Het TC is verantwoordelijk voor:

 • De teamindelingen maken
 • Opstellen van het opleidingsschema
 • Alles wat er verder nodig is om alles soepel te laten verlopen
 • Het materiaal in de zaal voor de trainingen

Hiernaast is de voorzitter van de Technische Commissie ook verantwoordelijk voor de communicatie met de andere commissies en is hij lid van het bestuur.

Aanvullend

Stagiaires 

In het seizoen 2023/2024 bieden wij weer stageplaatsen aan voor studenten van het ROC. In deze samenwerking begeleiden we studenten bij het ontwikkelen van trainingen, de voorbereiding en het geven van trainingen. De stagetaken kunnen variëren van het fluiten van de interne competitie, het geven van trainingen aan de Peanuts/Wizards en het organiseren van de intaketraining. Hoe meer stagiaires we aannemen, hoe meer individuele aandacht spelers kunnen krijgen.

Aan het begin van het seizoen organiseren we een kennismaking met de stagiaires en betrokkenen uit onze organisatie. Tijdens deze dag zullen we de stagiaires een basketbaltraining geven en de bouwstenen van de basisvaardigheden van basketbal doornemen. Het is belangrijk dat de stagiaires op de hoogte zijn van de belangrijke details bij het geven van fundamentals-training. De combinatie met hun kennis over ASM biedt hen de mogelijkheid om een breder onderbouwde training te geven. Wij willen hen daarom ook de kans geven zelf een bijdrage te leveren.

Jaarrooster

Selectie

Een selectie bestaat uit minimaal 10 spelers en maximaal 12 spelers. De nummers 10/11 tot en met 12, kunnen ook in een andere selectie vallen/spelen (bijvoorbeeld in een jonger team of een lager team). Daar horen ze dan tot de eerste 10 spelers. Dit om te zorgen dat deze spelers in ieder geval een team hebben waar ze altijd spelen. Het kan zijn dat ook spelers die bij de eerste tien spelers horen in een ander (hoger) team (deels) spelen. Dit in verband met de ontwikkeling van spelers en noodzaak voor meer weerstand in de trainingen voor een betreffende speler.

Het meespelen in een wedstrijdteam valt wel samen met het voldoen van verplichtingen door zowel spelers en ouders: komen trainen, voor oudere spelers eveneens fluiten van wedstrijden, tafelen door ouders en het rijden naar uitwedstrijden. Zonder hulp met deze taken kan er niet worden gebasketbald. 

Selectiecriteria

De belangrijkste selectiecriteria. (Voor de oudere leeftijdscategorieën en landelijke teams gelden nog een aantal specifiekere selectiecriteria maar die hebben hier niet verder in opgenomen):

Selectiecriterium 1 – de zachte criteria

 • Afspraken nakomen
 • Open staan en nieuwsgierig zijn
 • Eerlijk zijn
 • 100% eigen verantwoordelijkheid nemen
 • Complimenten geven aan je teamgenoten
 • Hart voor basketbal hebben
 • Positief denken en doen
 • Luisteren naar elkaar en naar de coach
 • Feedback geven en ontvangen
 • Moed en lef hebben
 • Hard werken
 • Je netjes gedragen
 • Er altijd zijn
 • Support van thuis, inclusief behulpzaamheid met teamtaken zoals tafelen en rijden naar uitwedstrijden
 • Teamplayer


Selectiecriterium 2 – fysiek (gericht op potentie)

 • Startsnelheid
 • Wendbaarheid
 • Lengte/reach
 • Core stabiliteit
 • Conditie
 • Sprongkracht


Selectiecriterium 3 – basketbalvaardigheden 

 • Passing
 • Schieten
 • Dribbelen
 • Dribbelstart
 • 1-1 aanval en verdediging
 • Rebounden
 • Handelingssnelheid
 • Communicatie
 • Basisbeweging 5-out, snijden met een doel, open komen, bal willen delen, spacing

Join Our Club

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. .